Svenska Cykelsällskapet
PresentationBVLfaktaKartor&ServiceBVLkommunerna
Halmstad
Ljungby
Alvesta
Tingsryd
Olofström
Karlshamn
Föreningar & byalag
Karlshamn

                                                                                                     


Utvandrarmonumentet i Karlshamn, startpunkt
för Banvallsleden.
Emigrants Monument in Karlshamn, starting point
of the Embankment Cycle Way.
Das Denkmal der Auswanderer in Karlshamn,
Startpunkt des Bahndammweges.
  SCS

Välkommen till Karlshamns kommun!

Som besökare här väntar cykling i fantastisk natur, då delar av Banvallsleden går längs den storslagna Mörrumsån, vida känd för sitt laxfiske. Redan i Svängsta kan man passa på att besöka ABU-museet, vidare i Mörrum finns rökeri med fiskrestaurang, Mörrums Kronolaxfiske och en golfbana med 36 hål. I staden Karlshamn, där många gamla trähus från 1700- och 1800-talet finns bevarade, finns en hel del att se. Vill man veta mer om staden kan man anmäla sig till stadsvandringarna som går varje måndagskväll under högsäsong. Under sommartid är hela Kulturkvarteret öppet med både Karlshamns Museum, Konsthallen, Punschmuseet och Skottsbergska gården – en av landets bäst bevarade köpmansgårdar från 1700-talet. En av stadens sommarteatrar spelas också i denna miljö.

Från kajen utgår härliga skärgårdsturer om man vill njuta av havsbrisen när den svenska sommaren är som bäst och kanske vistas på öarna Tärnö eller Tjärö en dag. Kortare båtturer går även till Kastellet – den gamla befästningsön. Där kan man avnjuta sin medhavda picknick-korg, titta på konstutställning och även gå på sommarteater.
Det finns gott om uteserveringar och en livaktig torghandel. Under Östersjöfestivalen, vecka 29 varje år, bubblar Karlshamn av karnevalstämning med kultur, musik, underhållning och mat från världens olika hörn.

En cykeltur förbi Utvandrarmonumentet Karl-Oskar & Kristina, den vackra Rosengården och ut till Vägga fiskhamn genom vacker bokskog kan löna sig. I denna mysiga miljö ligger stadens rökeri och den populära fiskrestaurangen. Strax utanför staden ligger också Kreativum, ett upptäckarcentrum med en av världens minsta domebiografer – en upplevelse för både gammal som ung!

Övernattningsmöjligheter finns i Svängsta, Mörrum och Asarum. Karlshamn kan erbjuda flera hotell, vandrarhem samt rum & frukost. Kolleviks camping med stugby ligger strax utanför staden och på ön Tjärö ett vandrarhem. Turistbyrån hyr ut fiskebodar på Tärnö och andra hus rum om i kommunen. De säljer också evenemangsbiljetter, frimärken, souvenirer, fiske- och vandrarhemskort.

Läs mer på Karlshamns kommuns hemsida www.visitkarlshamn.se

 


Laxfestivalen i Karlshamn.


Rådhuset i Karlshamn.


Laxfiske i Mörrumsån på våren vid Kungsforsen.


Vandra genom Sveriges trädgård.


Skärgårdsturer från Karlshamn.


Tobaksladan i Kulturkvarteret.